Burun Kanamalarına Dikkat!

0

Burun Kanamalarına Dikkat!

Her 10 kişiden biri hayatının bir döneminde burun kanaması geçiriyor. Büyük çoğunluğu hafif kanamalar olmasına rağmen, hayatı tehdit eder ölçüde şiddetli burun kanamaları da olabiliyor. Çoğumuzun günlük hayatında yaşadığı bu durum genelde ciddiye alınmayan bir konudur. Ancak sık görülmesi durumunda ciddi bir şeyler olabilme ihtimali çok yüksektir. Her yıl toplumumuzun yakşalık %5 inde devamlı meydana gelen burun kanaması meydana gelmektedir. Son dönemlerde Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi hekimlerinin de sık karşılaştığı acil durumlardan birisidir. Yaş farkı olmadan hemen hemen herkes de görülen burun kanaması ihmal edilmemesi gereken bir olgudur.

Burun, oldukça yoğun ve yüzeysel damarlar içeren bir organdır. Burun kanamasına şu durumlarda ortaya çıkabilir; Burna darbe alınması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları, burun karıştırma, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar, uyuşturucu(kokain) kullanımı burun kanamasına neden olabilir. Ayrıca burundaki kıkırdak ve kemik yamukluğu da burun kanamasına etki edebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlarla da sıklıkla burun kanamaları olabilmektedir. Özellikle burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin ön kısmı burna gelen damarların oldukça yüzeysel olduğu bir bölümdür. Özellikle çocuklarda bu bölgede en hafif travmada bile kanama gerçekleşebilir. Ayrıca kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar da sıklıkla kanamaya neden olmaktadır. Ciddi burun kanamaları ise solunum yolunu etkilemesi, tansiyon düşmesi ve kalp krizine yol açabilen ölümcül sonuçlar nedeniyle hafife alınmamalıdır.

Burun kanamasıyla karşılan kişilerin kanama anında kesinlikle başlarını geriye atmamalı ve buruna pamuk veya bez ile baskı yapmamalıdır. Bu hareket burun kanamasının önden değil genizden gelmesini sağlar ve kanamayı durdurmaz. Yapılması gereken ilk hareket önce soğuk bir suyla burunu fazla zedelemeden temizlemektir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Uygulanması gereken diğer yöntemlerde şunlardır;

  • Burnunuzun ucunu başparmak ve diğer iki parmağınız arasına alarak sıkıştırınız.
  • Başınız yüksekte tercihen oturur pozisyonda yaklaşık beş dakika bekleyiniz.
  • Başınızın kalbinizden yüksek pozisyonda olmasına dikkat ediniz. Bu nedenle oturmanız ya da başınız yukarıda uzanmanız uygun olacaktır.
  • Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz. (Bir plastik torba içerisine buz doldurarak)

Bu yollarla burun kanamalarının yüzde 90’ı durmaktadır.Kanama durduktan sonra tekrar kanama gerçekleşmemesi için sümkürmemeye dikkat ediniz. Durmayan kanamalar içinse KBB uzmanına başvurulmalıdır. Sonuç olarak, burun kanamaları önemsenmesi gereken bir hastalıktır  ve ihmal edilmemesi gerekir. Olayın nedeni mutlaka araştırılmalı ve varsa altta yatabilecek daha ciddi hastalıklar ortaya çıkartılarak tedavi edilmelidir.

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here