Cinsel Serbestlik Frengi Hastalarını Arttırıyor

0

Cinsel Serbestlik Frengi Hastalarını Arttırıyor

Frengi, diğer adıyla sifiliz hastalığı genellikle cinsel yollarla bulaşmasına rağmen başka yollarla da bulaşabilen mikrobik bir hastalıktır. Frengi bir mikrop çeşidinin neden olduğu kronik bir enfeksiyondur. Frengi hastalığı çok eski zamanlardan beri bilinmekte ve bilim dünyası tarafından tedavisi araştırılan bir hastalıktır.

Son yıllarda frengi hastalığında dünya genelinde bir artış başlamıştır. Bunun sebebi yanlış ve korumasız yapılan cinsel ilişkiler. İlişkide serbestliğin ve homoseksüelliğin artması cinsel hastalıkların yaygınlaşmasında oldukça etkili olmuştur. Her sene yaklaşık 15 milyon kişi bu hastalığa yakalanmaktadır ve bir çoğu can vermektedir.

Nasıl bulaşır?

Cinsel ilişki bu hastalığın yayılmasında ana nedendir. Hastalıklı olan kişiden sağlıklı olana geçer. Genital bölgeyle temas sonucu vücudun herhangi bir yerindeki yaradan düşük bir ihtimalde olsa mikrop bulaşabiliyor. Anal veya oral seks ve öpüşmek bu hastalığın bulaşmasında ana nedenlerdir. Ayrıca hastalığa sahip olan anneden bebeğe bulaşma oranı oldukça fazladır. Frengi hastası olan hamile bir kadının frengi mikrobu bebeğe geçerek, bebeğin ölü doğmasına sebebiyet olur.

Frengi belirtileri nelerdir?

Frengi mikrobu vücuda girdikten sonra evreler halinde belirmeye başlar.

1. Evrede mikrop kan yoluyla vücuda yayılmaya başlar. Yaklaşık 30 gün sonra mikrop hangi noktadan vücuda girdiyse o bölgede ıslak, çevresi kırmızı fakat ağrı yapmayan yaralar oluşturur. Vajinada, genital bölgede, ağız ve dudakta oluşan bu yaralar 2-3 hafta sonra kaybolur.

2. Evrede ise hastalık tedavi edilmediği taktirde mikrop bütün vücuda yayılmaya başlar. Yaklaşık 3-5 ay sonrasında hastalık vücutta etkilerini gösterir. Yorgunluk, baş dönmesi, kusma, eklem ağrıları ve el ve ayakta döküntü gibi belirtiler gözükür. Kilo kaybı ve iştahsızlık gözükür. Kaşlarda ve saçlarda dökülmeler başlar. Ve bu süreç hastayı ölüme kadar götürmektedir.

Bazı frengi türleri vücut üzerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak kişi bu hastalığın taşıyıcısı olarak hayatına devam eder. Bir çok organı etkileyen bu mikrop kişinin vücudunda 5 veya 10 yıl kadar kalabilir.

Frengi tedavisinde ise eğer hastalık organlarda hasar yaratmışsa, bu hasarı geri getirmek imkansızdır. Öncelikle cinsel ilişkiye girdiğiniz kişiden şüpheleniyorsanız uzman bir hekime gözükmeniz gerekecektir. Doktorun size vereceği penisilin, tetrasiklin gibi antibiyotikler frengi hastalığını tedavi edebilir.

Frengi hastalığından korunmak için alınacak en önemli tedbir ise cinsel ilişki sırasında korunmaktadır. Prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde alınacak en önemli tedbirdir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here