Halsizlik Nedenleri ve Yorgunluk Tedavisi

0

Halsizlik Nedenleri ve Yorgunluk Tedavisi

Beslenme alışkanlığı ve fiziksel egzersizler ile doğrudan doğruya ilişkili olan halsizlik ya da diğer adı ile yorgunluk sorunu, orta yaşlı bireylerde olduğu gibi, genç bireylerde de sık görülen bir sorundur. Yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkabildiği gibi; kanser ya da romatizma gibi hastalıkların habercisi olarak da gerçekleşebilen halsizlik durumu, ağır fiziksel aktiviteler ya da efor kaybı nedeniyle de gerçekleşebilmektedir. Sürekli olarak tekrar eden ve uyku ya da yeterli beslenme gibi olumlu faaliyetler sonucunda dahi geçmeyen halsizlik sonucunda doktora başvurmak şarttır. Tehlikeli hastalıkların habercisi olarak belirebilen sürekli yorgunluk; iştahsızlık, baş dönmesi, kusma ya da kas ağrıları gibi şikayetler ile birlikte gerçekleştiğinde, kansere işaret edebilmektedir.

Halsizlik ile Başa Çıkmanın Yolu: Yeterli Beslenme

Yapılan araştırmalar, özellikle çalışan bireylerin, yeterli ve doğru beslenmemeleri nedeniyle yorgunluk ve uykusuzluk sorunlarından şikayet ettiğini göstermiştir. Günlük yaşamı doğrudan doğruya etkileyen halsizlik ve yorgunluk hali, iş veya okul hayatını da etkilemektedir. Beynin gerektiği gibi beslenememesi nedeniyle, düşünsel süreçlerin zayıflamasının yanı sıra, iş veya okul hayatında performans eksikliğine neden olan yetersiz beslenme, bu açıdan bakıldığında, günlük yaşantının yanı sıra geleceği de olumsuz etkilemektedir. Yalnızca başarı açısından değil, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek bağlamında da büyük bir önem arz eden yeterli beslenme için tüm gıda maddelerinin doğru şekilde ve miktarda alınmasına dikkat edilmelidir.

Halsizlikten Nasıl Kurtulurum? Nasıl Daha Enerjik Hissederim?

  • Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu nedenle kahvaltı asla atlanmamalı ve günün ilk öğününde yağlı ya da unlu gıdalar yerine protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Halsizlik nedenleri arasında en önemli sorun etken olan yetersiz beslenmenin önün geçildiği takdirde, daha zinde ve sağlıklı bir yaşam sağlanmış olacaktır.
  • Öğle yemeğinde, ağır yiyeceklerden kaçınmak şart olduğu üzere, protein ve karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi gereklidir.
  • Dengeli ve yeterli beslenmek için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, çikolata ya da şeker gibi maddeler yerine meyvelerden almak gereklidir. Yorgunluk tedavisi için, düzenli ve yeterli beslenme en önemli noktadır.
  • Su tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve günde en az 2,5 litre, yaz aylarında en az 3,5 litre su tüketilmelidir.
  • Kahve, yorgunluğu erteleyici bir madde olduğu gibi,  hiçbir şekilde yorgunluğu gidermez. Bu nedenle kafeinin etkisini yitirmeye başlamasıyla daha yüksek bir halsizlik belirtisi oluşur. Bu noktada, günlük kafein tüketiminin belirli bir sınırda tutulmasına dikkat edilmelidir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here