Isırgan Otu İle Hayat, Daima Çok Rahat

0

Isırgan Otu İle Hayat, Daima Çok Rahat

Urtica diğer adıyla Isırgan otu, faydalı bitkiler arasında yer alan yakından tanıdığımız bir bitki türüdür. Bütün bir yıl boyunca yetişebilme özelliği olan ısırgan otu Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Her derde deva yönüyle şifalı bitkiler arasında ön plana çıkar. Isırgan otu denilmesinin sebebi, yapraklarının üzerinde yakıcı tüyler bulundurmasıdır. Bitkinin yaprakları insan cildine temas ettiğinde, cilde değen yerde kaşıntı ve kızarıklık yapar, bu nedenle Türkçede ısırgan denmektedir.

Isırgan otu yüzyıllardır sağlığa faydaları sebebiyle pek çok kültürde kullanılmıştır. Bu neden uzun zamandır faydaları bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Avrupa’da ilk olarak vücuttan fazla suyun atılması amacıyla idrar söktürücü ve organları temizlemek amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde ısırgan otu bir çok tedavide kullanılıyor ve tıbbı ilaçların içerisinde yer almaktadır.

İçerdiği klorofil, vitaminler ve demir nedeniyle, yiyecek veya içecek olarak tüketildiğinde kansızlığa karşı kullanılan ısırgan otu, aşırı üşütmelerde solunum yollarını açıyor. Aynı zamanda kan şekerini de düşüren bu bitki, özellikle şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Cilt bakımı ve deri temizliğinde de büyük rol oynayan ısırgan otu, köklerinin kaynatılıp içilmesiyle saç dökülmesi, saçın kepeklenmesi ve yağlanma gibi sorunların önüne geçiyor.

Isırgan otunun  faydalarını sıralayacak olursak;

  •  Yüksek miktarda demir içerir
  •  İdrar söktürücüdür
  •  Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
  •  Sindirim sistemini ve diğer organları temizler
  •  Artrit semptomlarını hafifletir
  •  Soğuk algınlığına iyi gelir
  •  Bağışıklık sistemini güçlendirir
  •  Öksürüğe iyi gelir
  •  Böbrekleri temizler
  •  Karaciğeri temizler
  •  İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Nasıl Tüketilir

Isırgan otunu yemek olarak tüketebileceğimiz gibi bitkinin kökü, gövdesi ve yapraklarından çay yaparak da tüketebiliriz. Yemek olarak tüketildiğinde genelde salata ve börek içi olarak tüketilir. Çay olarak içme biçimi de, klasik çay yapma yöntemi gibi bitkinin yaprakları suda kaynatarak demlenmesini sağlarız. Isırgan otu çayı günde 2-4 bardak yeni demlenmiş ısırgan otu çayı aç karnına öğün aralarında tatlandırılmadan içilmesi gerekir. Kokusundan veya tadından rahatsız olanlar çayın içine biraz nane, kekik veya papatya konulabilir.

Canlı halde olan bitkinin sapı yere yakın bölümünden kesilerek, dalından akan suyuyla birlikte eklem ağrısı olan bölgelerimize sürebiliriz. Özellikle romatizma, gut, siyatik, ve lumbago ağrılarına karşı ağrılı bölgelere, yapraklı taze ısırgan otu dalı hafifçe sürüldüğünde şifa kaynağı olabiliyor. İşlem sonrasında ısırgan otunun sebep olduğu kaşıntıyı önlemek için, işlem sonunda o bölgeler pudralanabilir.

 

 

 

ısırgan otunun faydaları, ısırgan otu faydaları, isirgan otu saca nasil uygulanir, ısırgan otunun cilde faydaları, idrar sökücü bitkiler

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here