Sonbahar Yorgunluğu Yaşamak Her İnsanın Kaderi Mi?

0

Yine bir mevsim dönüşündeyiz. Yazdan artık tamamen uzaklaşırken, kışa doğru koşar adımlarla giriyoruz. Çevremize baktığımızda, birçok kişi bugünlerde halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları ve aşırı uyku isteğinden şikayetçi. Bunların hepsi de aslında her bahar döneminde yaşadığımız şeyler. Sonbahar yorgunluğu, toplumun büyük kesimi için her yıl yaşanan bir süreç. Bu bir kader mi? Yoksa alınacak bazı tedbirlerle bunun önüne geçilebilinir mi?

Tabii ki, evet. Mevsimler değişince nasıl, gardroplarımızdaki giysiler değişiyorsa, vücudumuzda fiziksel olarak yeni hava koşullarına uyum sağlamaya çalışıyor. İşte bu fiziksel yeniden yapılanma, zihinsel alanda da olmakta. Yani beyin olarak da yeni koşullara alışmaya çalışıyoruz.

Acaba Sonbahar Yorgunluğu Yaşamamak İçin Neler Yapmak Lazım?

1- Ceviz – Fındık

Kendi avuç içimiz dolusu ceviz ya da fındık tüketmeliyiz.

İçerdikleri triptofan ve izolosin aminoasitleri zihinsel olarak daha iyi hissetmemizi sağlar. Artık bilimsel yayınlarda göstermektedir ki; her gün belli bir miktar ceviz ve fındık tüketmek zihinsel performans artırmakta. Psikologlar da, zihinsel aktiviteyi artırmak için aynı öneriyi sunmaktalar. Ama uyarmadan geçemeyeceğim. Fazla kilo almamak için miktara dikkat!

2- Omega 3 ( Balık )

Sağlığımız için son derece önemli olan omega 3’ü sadece beslenme yoluyla ya da besin takviyesi formunda alabiliriz. Vücutta üretimi olmayan bir yağ asiti Omega 3. Haftada en 2 kez Omega-3 yönündenden zengin balıkları tüketmemiz gereklidir. Aksi halde hergün Omega 3 besin takviyeleri şeklinde alınmalıdır.

Özellikle sonbahar aylarında yoğun çalışanlarda zihinsel performansı normal düzeyde tutmak için bu gereklidir.

3- Yaban Mersini

Kullanımı hafıza ve motor becerileri güçlendirir. Antioksidan özelliği ön planda olan bir meyvedir. Taze olarak tüketilmesi gün içi enerji ve performansı artırır.

4- Kırmızı Et

Kırmızı et, demir deposudur. Hemoglobin yapısında demir vardır. Dokulara oksijenin  taşınması demir içeren hemoglobin ile olur. Demir eksikliği, hemoglobin düşüklüğüne yani kansızlığa yol açar. Bu da halsizlik, kalp çarpıntısı vb. şikayetlerle kendini gösterir.

Demir eksikliği ile sadece kansızlık ortaya çıkmaz. Demir, özellikle beyin hücrelerinin faaliyeti için çok önemlidir. Kırmızı et aynı zamanda eksikliği unutkanlık ve hafıza kaybına yol açan B12 vitamini açısından da çok zengindir.

Yağsız kırmızı et haftada 2 kez tüketilmelidir.

 

5- Kahve

İçerdiği kafein sayesinde kahve, performans artırıcıdır.

Eğer ek bir sağlık problemimiz yok ise günde 2 fincan tüketebiliriz.

6- Barbunya

Protein deposu bir sebze ismi söyleyin derseniz. Tartışmasız cevap Barbunyadır. Aynı zamanda A, B6 ve C vitamini,  demir ve magnezyum içerir. Posalı bir gıda olması nedeni ile hem günlük posa ihtiyacımızı karşılar, hem de vücudumuza güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu engeller.

7- Kahvaltı

Eğer daha dinç, sağlıklı ve enerjik bir gün geçirmek istiyorsak kahvaltı olmazsa olmazdır. Düzenli kahvaltı yapanlar, daha güçlü belleğe, daha yüksek performansa sahip olurlar ve günlük işlerine karşı daha ilgilidirler.

8- Ara öğünler

Uzun süre aç kalmak günlük performansı düşürür. Düzenli ve aşırı miktar besin içermeyen ara öğünler kişiye zindelik verir. Sonbaharda daha yüksek performanslı ve enerjik bir gün geçirmek için öğünler arasını 2-3 saatten fazla açmamak gerekir.

Ara öğünlerdeki ürünler de önemlidir. Glisemik indeksi yüksek çikolata gibi ürünler, anlık kendimizi iyi hissetmemizi sağlar ama ardından kişiye ağırlık çöker. O nedenle ara öğünlerde glisemik indeksi küçük posalı meyveler, süt ya da yoğurt gibi gıdalar tercih edilmelidir.

9- Egzersiz

Günde 30 dakika yapılan yürüyüş bile zihinsel fonksiyonları artırır. egzersiz sırasında vücudumuzda salgılanan serotonin he mutluluk sağlar, hem de zindelik sağlar.

10- Su

Yaz kış demeden günde 8 – 10 bardak su içmeliyiz. Su içmek, zihinsel dikkati artırır. Aşırı su kaybı bilinci uykuya meyilli hale getirir. Sonbaharda havalar soğumaya başladığı için susama hissetmeyiz. Ama vücudun su ihtiyacı devam etmektedir. O nedenle susama hissetmesek de gündelik su ihtiyacımızı gidermemiz gerekir. Hiçbir fiziksel aktivite yapılmasa da vücudumuzun devam eden metabolizma nedeniyle su kaybettiği unutulmamalıdır.

11- Yumurta

Protein, kaslar için ana enerji kaynağıdır. Aynı zamanda zihinsel aktivite için çok önemli olan dopamin üretimi için de protein şarttır. O nedenle protein içeriği zengin et ve yumurta tüketimi Sonbahar yorgunluğunun giderilmesi için şarttır.

12- Yoğurt

Probiyotik bakterileri içermesi bağırsak hareketlerini düzenler, yüksek protein içeriği ise, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kronik yorgunluğun önüne geçme de en önemli besin kaynaklarından birisidir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here