Ağız Kokusuna Karşı Ağız Sağlığı

0

Ağız Kokusuna Karşı Ağız Sağlığı

Ağızda oluşan bakterilerin oluşturduğu kokuya halitosis, halk dilindeki adıyla ağız kokusu denir. Ağız kokusu rahatsızlığı medeni milletler olmak üzere tüm dünyada gözükebilir. Aslında ağız kokusu hastalığı sosyal bir problemdir. Bu sorunu yaşayanlar sosyal çevrelerinde rahat hareket edemedikleri için, psikolojik problemleri de beraberinde yaşarlar. Ağız kokusundan şikayet eden biri, büyük ihtimalle sosyal hayatında bu rahatsızlıktan dolayı problemler taşıyan birisidir.

Ağız kokusu yaş, ırk, cinsiyet ayrımı olmaksızın herkesi etkileyen bir hastalık olmuştur ve dünyada yaklaşık 2 milyar insan ağız kokusu problemi yaşamaktadır. Bu rahatsızlığın oluşmasında etkili bir çok neden vardır. Ağız kokusu geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde gözükebilir. Kalıcı ağız kokusu problemleri, uzun dönemli tedaviler sonucu veya işinde uzman bir hekim tarafından çözüme kavuşturulur. Yenilen gıdalar ağız kokusunun oluşmasında birinci nedendir. Çünkü bu rahatsızlık genelde ağızda ve diş sağlığımıza önem vermediğimizden kaynaklanmaktadır.

En büyük sebep “Sigara ve Alkol”

Ağız kuruluğu; diş çürükleri, asitli yiyecekler, alkol ve sigara ağız kokusunu ortaya çıkaran başlıca nedenlerdir. Ağız kuruluğu oluşmasında en önemli etken ise alkol ve sigaradır. Sigara içildiğinde ağzımız oksijenden yoksun kalır, bu şekilde ağzımızda anaerobik oluşumu artar ve ağız kokusu oluşur.( anaerobik: Oksijensiz hava, ortam). Ayrıca sigarada bulunan nikotin, ağzımızda C vitamini azalmasına neden olmaktadır. Buda ağız kokusunu tetikleyecek nedenlerdir.

Süt ürünleri ağız kokusuna neden olan diğer önemli faktördür. Süt dışında proteince zengin olan diğer gıdalar yenildiğinde, ağzımızda yayılan gazlar kokuya neden olur. Bunun dışında kahve, domates suyu, portakal suyu, ananas suyu ve greyfurt suyu dikkat edilmesi gereken asidik gıdalardır. Asitler ağzımızda bakteri oluşumunu hızlandırır. Tüm bunların dışında özünde kokusu olan soğan ve sarımsak yenildiğinde ağzımızda geçici kokular oluşturabilir.

Diş ipi ve diş fırçası oldukça önemli..

Ağız kokusu problemini azaltmada ağız temizliğine maksimum özenin gösterilmesi gerekiyor. Kişinin ağız temizliğine özellikle proteinden zengin gıdalar yedikten sonra çok dikkat etmesi gerekiyor. Ağızda oluşan bu problemin büyük bir kısmı düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma, dil kazınması ve düzenli hekim kontrolleriyle giderilebilir.

Diş ipi, diş fırçasının mükemmel bir yardımcısıdır. Bakterilerin yaşayabileceği dişler arası bölgenin temizliğine katkısıyla ağız kokusuna ve plak uzaklaştırılmasına faydası vardır.Dil temizleyicilerinin kullanımı ağız kokusunda olumlu etki eder. Özellikle kıllı ve yarık dillerde toplanan sülfür bileşiklerinin dil fırçalanması ile uzaklaştırılması ağız kokusunu önleme de oldukça önemlidir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here