Akdiken Otu

0

Akdiken (Geyikdikeni) Otu

Akdiken diğer bir adıyla geyikdikeni olarak bilinen bu bitki Cehrigiller familyasından gelmektedir. Genellikle ormanlık alanlar da ve kireçli topraklarda yetişen bu bitki büyük bir çalı ya da ağaç olarak 15 metreye kadar büyüyebilmektedir. Avrupa ve Anadolu’nun bütün ormanlık kesimlerinde gelişim göstermektedir. Meyveleri koyu bordo, mor ve siyah tonlarında çıkmaktadır. Kökü, kabukları ve meyveleri çeşitli hastalıklar için kullanılmaktadır. Akdiken bitkisinin kabuğunu kullanmadan önce bünyesinde barındırdığı aktif kimyasallar dan arınması nedeni ile 1 yıl bekletilmesi gerekebilmektedir.

 Akdiken Bitkisinin Faydaları

Akdiken bitkisi içerisinde bulundurduğu doğal mineraller sayesinde bir çok hastalıklarda kullanılmaktadır.

  • Kabızlığı olan kişiler de kabız sökücü özelliği gösterir.
  • Aynı zaman da idrar arttırıcı olarak da kullanılır.
  • Vücudumuzda oluşan kaşıntı, alerji gibi hastalıkları giderir.
  • Basur tedavilerinde özel karışım yapılarak tedavide yardımcı olarak kullanılır.
  • Bağırsaklarımız temizlememiz de yardımcı olur.
  • Sinirlerimizi yatıştırır ve uykusuzluğumuzu gidererek düzene girmesini sağlar.

Akdiken Bitkisi Nasıl Kullanılır

Akdiken bitkisinin meyveleri kabukları ve kökleri kullanılarak bitkisel şifa elde edilir. Meyveleri sıkılarak veya kurutulup toz haline geldikten sonra sıcak su ile karıştırarak tüketebiliriz. Meyveleri acı olduğundan sade olarak yenmesi ağız tadımızı bozabilir. Bu bitkinin meyveleri fazla tüketildiği taktirde karın ağrısı yapabilir. Akdiken bitkisinin kabukları ise genellikle bitki çayı olarak kullanılır. Kabuğu kurutulmuş akdiken bitkisi 3 su bardağına 1 çay kaşığı denk gelecek biçimde 20 dakika bekletilerek demlenmeye bırakılır. Oda sıcaklığında soğuması bekletilerek günde 2 bardak içilir. Akdiken çayı oldukça acı tat verdiğinden bal veya buna benzer ürünlerle tatlandırılması tavsiye edilir.

akdiken, akdiken otu, akdiken meyvesi, akdiken bitkisi, Ak diken, akdiken faydaları, akdiken meyvesi faydaları, akdiken otunun faydaları

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here