Soğanın Gelişmesi Ve Saklanması

0

Soğan Nasıl Saklanmalıdır?

Soğan yer altından dışarı doğru yetişen ve yeterince olgunlaşınca alınması tavsiye edilen yetişmesinde ve toplanmasında belirli bir süresi olmayan çeşitli besin kaynaklarımızdan biridir. Yetişmesi ve olgunlaşması bir yıl içinde coğrafi alan, iklim koşulları ve hava koşullarına bağlıdır. Soğan yer üstü parçalarının fazla, yarım basık ve kuru olduğunda soğanın geliştiği ve toplanması gerektiğinin bir göstergesidir. Soğan bu duruma geldiğinde daha fazla büyümesini beklemememiz gerekmektedir ve en kısa zamanda toplanması tavsiye edilir. Çünkü büyüdükçe ve daha fazla zaman geçtikçe bu soğan çürümeye başlamaktadır. Soğan çıkardıktan sonra yerden çok fazla nem kazandığı için, güneşli bir yerde birkaç gün saklamak ve kurutmak gerekmektedir.

Soğan oldukça dirençli ve uzun süreler boyunca saklanabilen önemli bir sebzedir. Modern üretim koşullarında, soğan diğer sebzeler ile birlikte düşük sıcaklıklarda (buzdolabında gibi) tutulur ve bu sayede uzun süreler sakalanabilir. Marketlerde raflarda kullanıcılara sunulan soğan normal sıcaklıklarda bile belli bir süre bozulmadan kalabilmektedir.

Küçük yerli üretim olarak, kaldırılır ve kurutulmuş soğan örgülü olarak bütün Türkiye’ ve Avrupa’ya yayılmaktadır. Yukarıda yer kısmının kuru yaprak ayrılmış, ancak bunlar girly bezleri gibi örgülü değildir. Bu örgülü soğan çelenk 5-10 kg ağırlığını ulaşabilmektedir. Bunlar kuru bir yerde asılı olarak saklanmalıdır. Bu şekilde soğan birkaç ay saklanabilir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here