Vitaminlerin Sağlıktaki Faydaları

0

Vitaminlerin birçok hastalığı engellediği gibi birçoğunun da tedavisinde yer alırlar. Kalp problemleri, yüksek kolesterol seviyeleri, göz ve cilt bozuklukları gibi çeşitli hastalıkları önlenmesinde ve tedavisinde yer alırlar. Çoğu vitamin, vücudun mekanizmalarının çoğunu kolaylaştırır ve başka hiçbir besin tarafından gerçekleştirilemeyen işlevleri yerine getirir.

Vitaminler çeşitli şekillerde tüketilebilir. En yaygın vitaminler yediğimiz gıdalar yoluyla elde edilir.  Ancak kültürel veya yemek pişirme tekniklerine bağlı olarak bazı doğal vitamin alımlarının düşük olma olasılığı vardır. Bu nedenle, beslenme endüstrisi vücudunuzdaki vitamin içeriğini artırabilecek ek ürünler hazırlamıştır.

Temel Vitaminler Listesi

Vitamin A veya Retinol:

Göz problemleri, akne, cilt bozuklukları ve enfeksiyonların tedavisinde ve yaraların iyileşme sürecinin hızlandırılmasında faydalıdır. Aynı zamanda maküler dejenerasyon ve kataraktların önlenmesi için de uygundur ve bir karotenoid olarak saçınızın sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.

Vitamin B1 veya Tiamin:

Vücudun metabolizmasını, kan dolaşımını ve beyin gelişimini artırırken beriberi, kalp hastalıkları ve hazımsızlığı önleyebilir. B2 ve B3 ile birlikte bu vitamin, fazladan beslenmeye ihtiyaç duyan yaşlı hastalar için veya demans veya Alzheimer hastalığına yakalanma riski yüksek olanlar için şarttır.

B2 vitamini veya Riboflavin:

Vücudun metabolik aktivitesini, bağışıklığını ve sinir sistemini geliştirirken kataraktları, cilt bozukluklarını ve anemiyi tedavi etmeye yardımcı olur.

B3 vitamini veya Niasin:

Zayıflık, hazımsızlık, cilt bozuklukları, migren, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü, diyabet ve diyare’yi azaltabilir.

Vitamin B5 veya Pantotenik Asit:

Stres, artrit, çeşitli enfeksiyonlar, cilt bozuklukları, saç dökülmesi ve yüksek kolesterolü hafifletir.

Vitamin B6 veya Piridoksamin:

Şeker hastalığı, konvülsiyonlar, aşırı adet kanaması, stres, uykusuzluk ve hareket hastalığının tedavisinde yararlıdır.

Vitamin B7 veya Biotin:

Cilt hastalıklarını tedavi edebilir, vücudun metabolizmasını geliştirir ve saç sağlığını geliştirir.

B9 vitamini veya Folik Asit:

Anemi, hazımsızlık, sprue, anormal beyin büyümesi, cilt bozuklukları ve gut’a karşı kırmızı kan hücresi oluşumunu arttırırken çok güçlü bir araçtır. Esas olarak sinir tüpü kusurlarının önlenmesi ile ilişkilidir ve homosistein düzeylerini inhibe etmek ve böylece koroner kalp hastalığına karşı koruma üzerine giderek daha fazla çalışılmaktadır.

Vitamin B12 veya Siyanokobalamin:

Anemi, sigara, gebelik, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları ve ağız ülseri semptomlarını ve yan etkilerini azaltabilir. Yeterli miktarda B6 ve folik asit ile kombine edildiğinde, inmeler de dahil olmak üzere çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı korunmada önemlidir.

Vitamin C veya Askorbik Asit:

Çeşitli göz bozuklukları, kanser, soğuk algınlığı, enfeksiyon, diyabet, stres, yüksek kan kolesterolü, kalp rahatsızlığı, kanser, yüksek tansiyon, böbrek bozuklukları, iç kanama, yığınlar, kornea ülseri, iltihaplanma ve kurşun zehirlenmesi tedavisinde faydalıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlerndirir. Son yıllarda, bilişsel gerilemenin ve serebrovasküler hastalıkların önlenmesi ile de ilişkilendirilmiştir. C vitamini vücudumuzda en güçlü ve gerekli antioksidanlardan biridir.

D vitamini:

Raşitizm, artrit, diş çürüğü, şeker hastalığını tedavi eder ve osteoporozu önler. Kemik onarımı, bağışıklığı arttırma ve kan basıncını düşürme için çok yararlıdır. D vitamini, osteoartritten mustarip hastalarda farklı kanser türlerini ve multipl sklerozu önleme ile pozitif olarak ilişkilendirilmiştir.

Vitamin E veya Tocopherol:

Sıklıkla yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle ve kan dolaşımını, cilt bakımını iyileştirmenin ve kalp hastalıklarına, kısırlığa ve beyin arızalarına karşı bir yol olarak kullanılır. Menopoz, ağrılı menstrüel siklus ve göz bozukluklarının belirtilerinden de rahatlama sağlar.

Vitamin K:

İç kanamayı, safra tıkanıklığını, osteoporozu, aşırı menstrüel akımı ve menstrüel ağrıyı önleyen çok önemli bir vitamindir. Diğer yararlar arasında kan pıhtılaşmasını, kemik metabolizmasını, sinir sinyalini iyileştirme ve ateroskleroz ve böbrek taşlarını önleme kabiliyeti bulunmaktadır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here