Ekmeği Taze Tutmanın Püf Noktaları

0

Sertleşmiş Her Ekmek Bayat Olduğu Anlamına Gelmez

Ekmek belirli bir süre sonra tüketilmeyip bekletildiğinde fiziksel özelliklerinde değişiklik göstermesine denmektedir. Bunun belirtileri ise sertleşmesi, tat ve kokusunun değişmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye Fırıncılar Federasyonundan alınan bilgilere ve istatistiklere göre, Türkiye’de her gün 6 milyon ekmek israf edilmektedir. Normal şartlarda ülkemizde yetiştirilen katkı maddesi kullanılmadan üretilen bir ekmek yaklaşık olarak 36 saat yani 1 buçuk gün taze kalma etkisi bulunmaktadır.

Ekmeğin Bayatlamaması İçin Alınacak Birkaç Önlem

  • Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi bayatlamayı geciktiren en önemli unsurlardandır.
  • Her zaman soğuk olan ekmek bayat ekmek olduğu anlamına gelmez. Ekmek  ısıtıldığı zaman tekrar yumuşaklığını ve lezzetini kazanacaktır.
  • Ekmeğin kesinlikle açıkta kalmamasına ve hava almamasına dikkat edilmelidir. Sıcak olduğu zaman ise yeterince soğumadan torbaya konulmaması gerekir çünkü buhar nedeniyle küflenir.
  • Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar. Çünkü böyle durumda su kaybı kolaylaşır, kurur ve kolayca ufalanır.
  • Ekmeği bekletmemiz gerektiğinde buzdolabında bozulmayan saklayabiliriz. Buzdolabında belirli süre saklayabileceğimiz ekmeğin küflenmesini önlemiş oluruz. Daha sonra muhafaza ettiğimiz bu ekmekler yine kızartılarak ya da buhar sayesinde nem kazandırılarak tekrar normal olarak tüketilebilir.
  • Ekmek nemini kaybettikçe sertleşmeye ve zamanla küflenmeye başlar. Sertleşmeye başlayan ekmeği tekrar yenilecek kıvama getirebilmek için bir kaba su koyarak kaynatılır daha sonra bu kaynatılan suyun üzerine bir süzgeç konur ve sertleşmiş ve kurumuş ekmekleri koyun su buharı ekmeğin içine yavaş yavaş nüfus edeceğinden kaybettiği nemi kazanacak ve tekrar yenilecek kıvama gelecektir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here