Varis ve Yaşam Üzerindeki Etkileri

0

Varis Nedir? Etkileri Nelerdir?

Varis görüntüsüyle insanı çok rahatsız eden, yaşam coşkusundan çalan bir hastalıktır. Bacaklarınızda çirkin görüntüler varsa devamlı pantolona bağlı kalırsınız veya ayağınızda varsa ona göre ayakkabı giymeniz gerekmektedir. Sosyal ortamlara katılmaya kadar sorun içerir varis. Bu hastalık toplumda 25-35 yaş grubunda yüzde 30-35 oranında, 55-65 yaş grubunda ise yüzde 50-60 sıklıkta görüldüğü saptanmıştır.

Varis İçin Ne Zaman Bir Tedaviye Başvuruyoruz?

“Hastalıkların büyük bir kısmı bacaklarında varislerle birlikte yıllarca yaşarlar ancak ağrı başladığı zaman tedavi ihtiyacı duyarlar. Varis ve diğer toplardamar hastalıklarında en önemli faktör aileden gelen yatkınlıktır. Anne, baba ve diğer birinci derece akrabalarında bu hastalığı olan bir kişide bulunma ihtimali %85’dir. Kişi eğer uzun süre ayakta kalınan veya devamlı sabit olarak oturulan bir işte çalışıyorsa, sigara içiyorsa, kilo alıyorsa, aşırı sıcağa maruz kalıyorsa, kadınlarda hamilelik ve doğum geçirmişse bilmelidir ki varis hastalığı kaçınılmazdır.”

  • Kadınların mor kabusu olarak bilinir.
  • Gün içerisinde 20 dakika yürüyüş yapılması önerilir.
  • Çok uzun süre ayakta kalmamak gerekir.
  • Çok uzun süre oturmamak gerekir.
  • Çok fazla hareketsiz kalmak hastalığı tetikler
  • Hareketli yaşam tarzı (koşu, bisiklet gibi)
  • Dar pantolon, lastikli giysiler ve sıkı kemerlerden uzak durun
  • Bacakları soğuk suyla yıkamak, terapi gibi fayda sağlar.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun

Varislerde meydana gelen yakınmalar nelerdir?

Bacaklarda ağırlık hissinin yanında bölgesel ağrılar meydana gelir. Gece krampları, ödem ve şişlik ise bu hastalıktan en çok yakınmaya sebep olur. Daha ileri sevidyelerde kaşıntı, yanma ve sızlanma.. En ileri seviyelerde ise yaralar ve kanamalar görülür.
Tedavisi nasıl uygulanır?
Hastalığın tedavisi genellikle varis çorabı ile yapılır. İleri yaşta hastalar için, ameliyat riski taşımaları durumunda çorap önerilir. Çorap genellikle bacağın alt bölümlerinde endike olduğundan diz altı varis çorabı giyilmesi önerilir. Çapı 1-3 mm olan kılcal varisler için damar içine özel iğneler ile bazı maddeler enjekte edilerek damarın kapanmasını sağlar. Bunların dışında lazer tedavisi ve radyoterapi de tercih edilebilir. Hastanın durumuna ve hastalığın evresine bakılarak en uygun tedavi yolu tercih edilmelidir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here