Mandalina Deyip Geçmeyin !

0

Turunçgillerden, ılıman iklimlerde yetişen ve portakala çok benzeyen bir ağaçtan yetişen turuncu renkli, tatlı, kokulu, lezzetli meyve.

Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için başta gelen besin kaynaklarından birisi.

Güneydoğu Asya ve Filipinler ana vatanı olarak kabul edilir. En bol miktarda Japonya, Güney Çin, Hindistan ve Doğu Hindistan’da yetiştirilmektedir. Avustralya’da ev tüketimi için önemlidir. Bazı çeşitleri ise özel ilgilenen kişiler tarafından, batıda da yetiştirilmeye başlandı. 1805 yılında İngiltere’ye götürüldü. 1850’lerde İtalya’da ekilmeye balandı. 1840 ile 1850 yılları arasında, ‘Söğüt yaprağı’ veya ‘Çin Mandalina’ İtalyan Konsolosu tarafından ithal edilerek New Orleans Konsolosluğuna dikildi. Oradan Florida’ya taşınmış ve daha sonra Kaliforniya’ya ulaşmıştır. 1908-1911 yılları arasında Körfez ülkelerinde ekim yapılması için yaklaşık bir milyon budmed ağacı vardı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mandalina portakalların ticari ekimi çoğunlukla Alabama, Florida ve Mississippi’de ve daha az ölçüde Teksas, Gürcistan ve Kaliforniya’da gelişti.

Mandalina ağacı, kuraklığa portakaldan daha daha dayanıklıdır. Meyveleri soğuktan kolayca hasar görür.

Sonbaharın erken döneminde yetişir. Ağacın soğuk direnci yüksektir; -15º C’de bile hayatta kalır. Mandalina ağacı bazı çeşitlerinde portakaldan daha küçük iken bazı çeşitlerinde aynı boydadır.

Mandalina Sonbahar Kış mevsimlerinin vazgeçilmez meyvesidir.

100 g Yenilebilir Porsiyona Göre Gıda Değeri

Su 82.6-90.2 g

Protein 0.61-0.215 g

Yağ 0.05-0.32 g

Lif 0.3-0.7 g

Posa 0.29-0.54 g

Kalsiyum 25.0-46.8 mg

Fosfor 11.7-23.4 mg

Demir 0.17-0.62 mg

Karoten 0.013-0.175 mg

Tiamin 0.048-0.128 mg

Riboflavin 0.014-0.041 mg

Niasin 0.199-0.38 mg

Askorbik asit 13.3-54.4 mg

Mandalina nasıl tüketilir?

Mandalina, taze olarak yenilebileceği gibi, kabukları kıyılarak tatlılara katılabilir. Gıda haricinde kabuklarından esans da elde edilir.

Mandalina ile beslenmek bizlere ne kazandırır ?

Vitamin deposu olan mandalinanın kanserden diyabete, bağışıklık sitemini güçlendirmesinden cilt güzelliğine kadar birçok faydası vardır.

Lif oranı yüksektir

  • Lif oranı yüksek olduğu için, diyabet, kalp hastalığı, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltır.
  • Lif pektin içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Ve yine pektin, kalori alımını azaltır.
  • Lif içeriği günlük posa ihtiyacını karşılayarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu da kolon, yemek borusu ve mide kanseri için koruyucu etki oluşturur.

C vitamini deposudur

  • C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalığı riskini azaltır. Sağlıklı bir cilt ve cilt yenilenmesinin devamı için de C vitamini çok önemlidir.
  • C vitamini antioksidan etkisi ile, kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler.
  • C vitamini vücudumuzda kollajen üretimini artırarak, yaraların hızlı iyileşmesini sağlar ve vücuttaki dokuların düzenini sağlar.
  • C vitamini besinlerle alınan demirin bağırsaklardan emilimini artırır.

Potasyum içerir

  • Potasyum kemik erimesini geciktirir, sağlıklı kemik yapısı için önemlidir. Düzenli potasyum alınması, kan basıncını düzenler bu da kalp sağlığı açısından önemlidir.

A vitamini içeriği yüksektir

  • A vitamini hücre büyümesi ve özellikle göz sağlığı için önemlidir.
  • Beta kriptoksantin vücuttan iltihap oluşumuna karşı koruyucu etki oluşturur.

B vitamini açısından zengindir

  • Başta sinir sistemi olmak üzere, hücre yenilenmesi açısından çok önemlidir. DNA ve RNA oluşumunu sağlayarak, sağlıklı yaşamın devamlılığını sağlar.
  • Sinirleri yatıştırır. Uyku problemi yaşayanların yemekten sonra 1-2 adet mandalina tüketmesi, uyku düzeni sağlar.

Folat içerir

  • Vücuttaki DNA değişikliklerini önler. Bu sayede kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Hesperidin içeriği sayesinde kollajen üretimini artırmada C vitamini ile beraber hareket eder. Bu etkisi de kansere sebebiyet verecek çevre etkenlerine karşı koruyuculuk sağlar.

P Vitamini İçerir

  • Özellikle kabuğu P vitamini açısından zengindir. C vitamini ile beraber etkilidir. C vitaminin antioksidan etkisini artırarak kanser oluşumunu engeller.
  • Özellikle alerjik bir bünyeye sahip olanlarda histamin salınmasını azaltarak, alerjik reaksiyonları azatır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here