Ramazan Ayı Doğru Beslenme Formülleri

0

Ramazan Ayı Doğru Beslenme Formülleri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek isteyenler, öncelikle sağlıklı beslenmeyi birinci amaç olarak belirlemeleri gerekir. Çünkü bu ayda yapılan bilinçsiz beslenme, kilo alımına yol açıyor. Orucun getirdiği açlık ile beraber iftarda yediklerimize dikkat ederek doğru beslenmemiz gerekiyor.
Metabolizmamız yavaşlıyor..
Ramazan ayı boyunca oruçla beraber tüm beslenme alışkanlıklarımız ve yediğimiz öğün sayısı değişir. Açlık süresinin uzun olması, yemek yenilecek sürenin kısa olması sebebiyle günlük öğün sayımız sahur ve iftar olmak üzere ikiye düşmektedir. Ramazan ayında yaklaşık 16 saat süren açlık sonucu metabolizmamız iyice yavaşlamaktadır. Birde biz bu iki öğünde yanlış yemekler yemek metabolizmamızı daha da yavaşlatmaktadır.  Bu iki öğünde yediklerimize dikkat etmezsek ramazan ayından kilo almış bir şekilde çıkabiliriz. Ramazan ayı boyunca doğru beslenme alışkanlığı kazanmak istiyorsak yediklerimize çok dikkat etmemiz gerekir.
İftar sonrası az yemek çok öğün
İftar ve sonrasında yapacağımız öğün sayısı, besinlerin besleyici özellikleri ve pişirme yöntemleri sağlımızı korumak için oldukça önemlidir. Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almamış bir şekilde tamamlamak istiyorsak iftarı tek bir öğün olarak değilde bir kaç öğüne bölerek yapmamız daha faydalı olacaktır. İftar, akşam yemeği, ara öğünler ve sahur yapılarak 4-5 öğün şeklinde yiyecek tüketmemiz gerekiyor. İftarda yemek süremizi uzun tutmaya bakarak 20 dk ya yaymaya çalışmalıyız. Sağlık açısından lokmalarımızı yavaş çiğnemek çok önemlidir. Ramazan ayında hızlı yenilen yemek kilo almak için en büyük nedenlerden biridir.
Kızartma ve ağır yemeklerden uzak durun..
Özellikle iftar sofralarımız oldukça zengin tutulur. Ancak bu kadar zenginliğin içinde sağlıklı yemekler olsa bile, bir çoğu zararlı olan ağır,yağlı ve kızartma yemeklerden oluşuyor. Diyetisyenler kızartılmış besinlerden ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Beyaz ekmek yerine çavdar veya esmer ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur, salata,süt ve yoğurt tüketmek kan şekerimizin daha yüksek tutacağından açlığa daha fazla dayanmamızı sağlayacaktır.
Gün içerisinde sıvı dengemizi korumak adına iftardan sahura kadar olan bölüme kadar yaklaşık 2, 2.5 litre su içmek çok önemlidir. Su tüketmenin yanı sıra ayran, sade maden suyu, bitki çayları içmek sıvı dengemizi korumaya yardımcı olacaktır.
Ramazan ayı, doğru beslenmemiz açısından bizler için önemli bir fırsat. Eğer beslenmemizi bu ay düzenli ve dengeli bir şekilde yaparsak ramazan ayı içerisinde kazandığımız beslenme alışkanlığını, ramazan ayı sonrasında da devam ettirebiliriz. Bu da dengeli beslenmemiz için ileriye yönelik atılmış bir adım olacaktır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here